Det er blevet et vigtigt punkt for mange danskere at leve mere grønt. Nogle i større grad end andre, men den grønne klimapolitik har uden tvivl påvirket os i højere og mindre grad. Ikke blot fordi vi er en velstående forbrugerrace, men også fordi det kan være forbundet med større udgifter, hvis man ikke agerer grønt.
Et af de områder, hvor vi virkelig kan mærke dette, er på vores ressourceforbrug – særligt det i hjemmet, der udgør vores opvarmningskilder.
De typiske varmekilder
De fleste boliger anvender disse varmekilder, som er værd at overveje til opvarmningsform:
Fjernvarme
En af de mest udbredte varmetyper i Danmark er fjernvarme. Fjernvarmen er hverken betragtet som decideret dyr eller billig, og om end det ikke høre til de mest grønne metoder, er den bestemt heller ikke noget nær så udskældt som de forhadte opvarmningsmetoder med fossile brændstoffer.
Ca. 2/3 af danske husstande er anslået til at anvende fjernvarme, som man får fra et forsyningsnetværk. Selve fjernvarmen er bestående af spildvarme fra elproduktion eller affaldsafbrænding.
Oliefyret
Oliefyret er ikke bare en udskældt opvarmningskilde, men en utrolig dyr en sammenlignet med de mange alternativer. Oliefyret brænder olie af, som så bruges til at opvarme radiatorer samt varme brugsvand. Netop fordi oliefyret er dyrt og har et meget højt CO2-aftryk, er det ikke at anbefale. Faktisk har man siden 2016 ikke måtte installere nye oliefyr, da man fra politisk hånd har besluttet at udfase typen.
Bioenergi
I den helt anden ende af CO2-synder-skalaen finder man bioenergi. Her er der tale om vedvarende energi, som naturligvis er miljøvenligt.
Til denne type anlæg skal man naturligvis finde de rette skorstene til bioanlæg, som fører røgen væk.
Træpiller
Fordi et bioanlæg er en smule dyrere og mere kompliceret, er træpilleanlæg ofte foretrukket i stedet. Denne type anlæg fyrer med træ, som også er en vedvarende energikilde, der er CO2-neutral.
Træpillefyret er desuden meget vellidt, fordi det er let at betjene og vedligeholde. Man kan typisk fylde det en gang ugentligt, hvorefter fyret selv tager træpiller ind efter behov. Dertil er det let at tømme for aske og holde køreklart.
Derfor kan det være praktisk at lave et kviklån – men vær på vagt